Boeiende en actieve informatieavond rond VEERKRACHT

Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Wanneer

  • vrijdag 20 september 2019 20u00 - 23u00
Parochiezaal Vosberg - PASTOOR SLEGERSSTRAAT 1, 2840 RUMST

Verslag

VEERKRACHT
Landelijke Gilde combineerde ontspanning met inzichten. Op 20 september 2019 nodigde Landelijk Gilde mevrouw Van Wesenbeeck uit voor een interactieve avond, rond ‘veerkracht’.

In de wereld van vandaag wordt er enerzijds geroepen om zoveel mogelijk te bewegen, maar anderzijds zijn er vele ‘overbeweeglijken’ waarvoor geen oplossing vonden: kinderen met ADHD, maar ook kinderen die gebukt gaan onder de stress door familiale en sociale omstandigheden. Maar ook volwassenen voelen zich niet goed in hun vel: ze kampen met oververmoeidheid, fybromyalgie, slaapapneu enz.

Van uit haar persoonlijk leven en vanuit haar ervaring als rij-instructeur in een manège, stelde zij van uit het paardrijden vast dat bepaalde bewegingen, die je als ruiter of amazone doet, zowel bij de berijder als bij het rijdier, ‘ontspanning’ geeft, een lichamelijke rust, en een psychologische balans.

Bij aankomst kregen de aanwezigen een doe-set-je: een beker, een rietje, een elastiekje en ‘tic-tac’-jes. In de loop van de avond werd duidelijk hoe deze dagdagelijkse voorwerpen, die ieder in huis heeft je ‘goed-in-je-vel-voelen’ verhogen.

In het bijzonder wist ze haar ervaringen te vertalen naar het onderwijs. In enkele basisscholen loopt er een project met een ‘balans-kruk’. Daarbij zitten de kinderen niet meer op een klassieke stoel in de klas, maar op een krukje, zonder leuning, met een bewegend zitvlak. De hoogte ervan wordt ingesteld zodat de kinderen de beide voeten plat op de grond kunnen zetten.

Na enkele weken stellen de leerkrachten uit deze klassen en de directie, maar ook het CLB, de logopedist en kinesist vast, dat deze kinderen niet alleen ‘rustiger’ waren, maar vooral meer focus hadden: ze hadden meer zin in huiswerk maken en de leerkracht had minder tijd nodig om iets uit te leggen.

Daarbij kwamen nog een aantal suggesties opdat de kinderen op de speelplaats meer actief bezig zouden zijn zodat hun relatie met de smartphone en andere digitale toestanden minder bepalend, zeg maar niet meer verslavend werken.

De aanwezigen hebben heel wat opgestoken van deze ‘tips and trics’. In het bijzonder gingen enkele leerkrachten met nieuwe ideeën naar hun klas en school. Het project wordt in de Noorderkempen actief gepromoot als eerste-lijns-zorg vanuit het KLINA-ziekenhuis te Brasschaat.

Een leerrijke avond.

Praktisch

Artiest / Spreker / Gids
.
Voor wie
Alle gezinsleden
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Rumst
Meer weten?
Prijs
gratis
Reservatie
Via secretariaat@landelijkegilderumst.be
Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten.
Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Vragen? Contacteer organisator

Meer activiteiten