Lazaruspad

Lazaruspad, tussen Boer en Tuinder

http://rumst.landelijkegilden.be/controls/Boerenbond.AfdelingsWebsites.ImageSelector/CustomThumbnailer.ashx?img=Portals%5c83%5cImages%5cLazaruspad-2014-04-28-.jpg&size=150Afstand: 9 km
Verkorting: 5 km
Situering: Rumst (wijken Vosberg en Lazernij)
Vertrek: aan het plein voor de Lazaruskapel, Lazarusstraat 1, 2840 Rumst. Daar zijn een fietsenrek en enkele parkeerplaatsen voorzien.

Het Lazaruspad, tussen Boer en Tuinder, is een wandelpad doorheen de Rumstse wijken Vosberg en Lazernij, een regio met een heel eigen karakter. Dit Lazaruspad laat je kennismaken met de veelzijdige gespecialiseerde land- en tuinbouw.
Daarnaast wordt ook aandacht gegeven aan de natuurlijke fauna en flora, die deels door Natuurpunt wordt beheerd en aan het historisch patrimonium dat de omgeving rijk is.

Dit Lazaruspad is een initiatief en verwezenlijking van de Landelijke Gilde van Rumst met de steun van de Provincie Antwerpen, Cera, de gemeente Rumst, Regionaal Landschap Rivierenland en Toerisme Rupelstreek.  Het project kadert in de viering van 120 jaar Landelijke Gilde Rumst-Vosberg.

De brochure is GRATIS verkrijgbaar in het regionaal infokantoor of kan, tegen betaling van de verzendkosten, besteld worden op de website van toerisme Rupelstreek.

Je kan ze er gratis downloaden of bekijken.

Scan de QR-code met je smartphone en
bekijk de wandelbrochure elektronisch.

 

 

Ontstaan van dit pad

Hoe is het “Lazaruspad – tussen Boer en Tuinder” ontstaan?
In 1994 richtte de Landelijke Gilde van Rumst naar aanleiding van haar 100-jarigbestaan het Landbouwleerpad op. Nu, 20 jaar later, is de land- en tuinbouw technologisch en ecologisch erg geëvolueerd. Met het 120-jarig bestaan van de Landelijke Gilde wilden we dit pad actualiseren. Zo ontstond dit project: een samenwerking tussen de Landelijke Gilde, Toerisme Rupelstreek, Provincie Antwerpen, Regionaal Landschap Rivierenland, CERA en het gemeentebestuur.

Wat is het belang van dit wandelpad?
Het laat het grote publiek kennismaken met de moderne land- en tuinbouw. We willen een aantal misvattingen rechtzetten over de productiewijze, kwaliteit en ecologie van lokale voeding. Sommige tuinbouwers zijn overgeschakeld op specifieke teelten en werken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen en warmtekrachtkoppeling. Meer en meer land- en tuinbouwers kweken biologisch, onder streng gecontroleerde omstandigheden.
Tegelijk willen we mensen, in de lijn met het plattelandstoerisme, laten kennismaken met de prachtige natuur en historische gebouwen in Vosberg-Lazernij. Je komt langs de Lazaruskapel en de Slijkenhoeve, de vogelkijkhut met uitzicht op de grote waterreservoirs van AWW, de oude spoorwegbedding,… Het traject van het Lazaruspad sluit trouwens aan bij de “groene gordel” van het Rivierenlandschap ten zuiden van Antwerpen.”

In drie trefwoorden samengevat:
Waarom moet je dit wandelpad echt eens gedaan hebben?
Het is boeiendleerrijk en je bevindt je midden in een stuk prachtige natuur.

 

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten.
Ontdek meer van onze ledenvoordelen.