Over ons

Wie zijn we

http://rumst.landelijkegilden.be/controls/Boerenbond.AfdelingsWebsites.ImageSelector/CustomThumbnailer.ashx?img=Portals%5c83%5cImages%5cVosberg-Lazernij(1).jpg&size=150Landelijke Gilde Rumst is de socio-culturele vereniging in Rumst, met uitdrukkelijk aandacht voor het platteland en het dorp. Haar werking situeert zich op de wijk Vosberg-Lazernij, maar de leden komen ook uit de ruimere omgeving.
De gilde is gegroeid uit de Boerengilde Rumst, die in 1894 werd opgericht, en had oorspronkelijk de actieve land- en later ook tuinbouwers als doelpubliek. De lokale afdeling ressorteerde van meet af aan onder de Boerenbond. Het toenmalige programma omvatte voornamelijk agrarische vorming.
De beroepswerking werd in 1972 afgesplitst in een specifieke structuur en werd georganiseerd in regionale bedrijfsgilden. Later werden deze bedrijfsgilden nog specifieker naargelang de beroepsspecialisatie van de leden.
Het lokale verenigingsaspect werd vanaf 1972 onder gebracht in Landelijke Gilden, die lokaal (per dorp of gemeente) functioneren. Daarin is het programma-aanbod veel breder.
Er zijn culturele initiatieven, ontspanningsactiviteiten zoals het jaarfeest, en sportieve momenten, zoals fietstochten en wandelingen. Uitstappen en bedrijfsbezoeken kwamen op het programma, specifiek voor de leden of voor het gehele gezin. Ook platteland, dorpswerking en milieu krijgen onze volle aandacht.
Gedurende een tiental jaren was de organisatie van een Halloweentocht een hoogvlieger, hoewel het voor de inrichters een bijzonder zware kluif was. Honderden liefhebbers kwamen hierop af.
Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan in 1994 werd een landbouwleerpad ingewandeld, waarbij de landelijke gilde voortaan permanent zichtbaar was. In 2014 werd dit pad als Lazaruspad in samenwerking met het gemeentebestuur, de toeristische dienst Rupelstreek en andere partners, geactualiseerd.
Een vereniging, kort bij de mensen, een gezellige sfeer, met een mooi activiteitenprogramma: dat spreekt u aan? Sluit u aan, neem contact op met één van onze bestuursleden.

Hartelijk welkom.

Over Landelijke Gilden

Heb je een warm hart voor het platteland en ben je graag onder de mensen? Dan is Landelijke Gilden de vereniging voor jou! Het hele jaar door organiseren de vrijwilligers van onze 900 afdelingen leuke activiteiten in hun dorp.

  • In het tuinseizoen krijgt je interessante tuintips tijdens een tuincursus of bij een bezoek aan één van de Open tuinen. Want in het laatste weekend van juni zetten honderden tuineigenaars hun deuren open voor het grote publiek. Landelijke Gilden heeft zelfs een tuinaanbod voor leerkrachten en leerlingen lager onderwijs: de Schooltuin! Met de Schooltuin willen we kinderen op een speelse manier laten kennismaken met tuinieren.
  • In de lente en zomer laten we je proeven van alle facetten van het platteland. Op de fiets ontdek je samen met je familie en vrienden de mooiste plekjes. Of ga je liever te voet de velden verkennen tijdens een dauwwandeling met nadien een lekker ontbijt? Als je wel van een wedstrijd houdt, dan is de Nationale streekzoektocht misschien iets voor jou? Te voet, met de fiets of met de auto, onderweg laten we je genieten van lekkere hapjes en streekproducten. Geïnteresseerd waar al dat lekkers vandaan komt? Tijdens de Dag van de Landbouw op de derde zondag van september ontdek je hoe het echt werkt.
  • Ook in het najaar zitten onze afdelingen niet stil. Je kan er leren, ontdekken, cultuur beleven en feesten. Zo organiseren heel wat landelijke gilden kookcursussen. Daarnaast kan je bij Landelijke Gilden terecht voor talrijke cultuurmanifestaties. Om het jaar af te sluiten of tijdens speciale feestdagen organiseren veel lokale afdelingen een diner of feestmaaltijd. Altijd brengen we mensen samen in een gezellige sfeer waar amusement en genieten centraal staan.

Het hele jaar door zet Landelijke Gilden zich als plattelandsvereniging in voor de leefbaarheid van de plattelandsdorpen. Het behoud van de dorpsschool, veilig fiets- en wandelverkeer, de bescherming van de open ruimte, de sociale samenhang in het dorp, het zijn thema's die Landelijke Gilden nauw aan het hart liggen.

Ook zin om lid te worden van onze gezinsvereniging? Je kan deelnemen aan onze activiteiten en je ontvangt daar boven op 6 keer per jaar het plattelandsmagazine Libelle Nest en ons ledenblad Buiten in de bus.

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten.
Ontdek meer van onze ledenvoordelen.